Press release

Royal Opera House LIVE CINEMA säsong 2013/14

11 DECEMBER 2013

Royal Opera House LIVE CINEMA säsong 2013/14
7 produktioner, 40 länder, över 1000 biografer.
I samarbete med Bank of America Merrill Lynch

www.roh.org.uk/cinemas

Live Cinema presenterar stolt Royal Opera House säsongen 2013/14 bestående av 7 st. titlar från den världsberömda och unika Covent Gardens scen, med stöd av Bank of Americas Merrill Lynch. Nu på mer än 1000 biografer i 40 länder, fortsätter Royal Opera House säsongen att expandera varje år.

Royal Opera House Live Cinema säsong 2013/2014 öppnar i veckan som kommer med den alltid populära julfavoriten för familjen, Tjajkovskijs Nötknäpparen, som visas nu på torsdag den 12 december. Den vackra Peter Wright produktionen är en klassisk balett som är lättsam och visuellt förtrollande med något som alla kan njuta av.

Därefter återvänder Wagners Parsifal till The Royal Opera på onsdagen den 18 december efter sex års frånvaro, med en helt ny produktion av Stephen Langridge. Den stjärnspäckade rollistan innehåller Simon O'Neill, René Pape, Gerald Finley, Willard White och Angela Denoke under ledning av Antonio Pappano.

Baletten Giselle, som är den mest kända av det romantiska artonhundratalets baletter och en viktig hörnsten i kompaniets repertoar, följer på måndagen den 27 januari.

Mozarts Don Giovanni, med Mariusz Kwiecien, Alex Esposito, Malin Byström och Véronique Gens i rollerna, visas den 12 februari. Föreställningen leds av Nicola Luisotti och är regisserad av Kasper Holten, chef för Royal Opera House.

Baletten Törnrosa som visas onsdag 19 mars är ännu en viktig hörnsten i Royal Ballet kompaniets repertoar och är en produktion av Monica Mason och Christopher Newton. Hela kompaniet från Royal Ballet fyller scenen med färg och energi, medan den fascinerande designuppsättningen med utsökta dräkter och utarbetade sceneffekter skapar en enastående atmosfär.

På måndagen den 28 april presenterar Christopher Wheeldon sitt andra fullängdsarbete för Royal Ballet som bygger på William Shakespeares romantiska pjäs En Vintersaga. Wheeldons hyllade produktion från 2011, Alice i Underlandet var den första nya fullängdsproduktionen i kompaniet sedan 1995 och blev den mest framgångsrika livesända produktionen från Royal Opera House under säsongen 2012/13 med nästan 40 000 åskådare bara i Storbritannien. Wheeldon fortsätter sitt framgångsrika samarbete med det kreativa teamet som består av kompositören Joby Talbot, designern Bob Crowley och ljusdesignern Natasha Katz.

Puccinis Manon Lescaut visas på tisdagen den 24 juni och är en nyproduktion med Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Christopher Maltman och Maurizio Muraro i rollerna. Föreställningen leds av Antonio Pappano samt är regisserad av Jonathan Kent.

Detta otroliga urval av världsklassopera och balett som visas live på biografer blir uppföljningen på den framgångsrika livesändningssäsongen 2012/13.

Bakgrundsinformation
 • Royal Opera House presenterade under säsongen 2012/13 totalt 9 produktioner som sändes i mer än 35 länder på mer än 900 biografer världen över.
 • Det brittiska nätverket har vuxit från 45 platser i september 2009 till 240 platser i oktober 2012, vilket gör säsongen till ett av de bredaste utbuden av Event Cinema innehåll på bio i Storbritannien.
 • Det internationella nätverket har vuxit från 120 platser i 12 länder i september 2009 till över 1000 i september 2013.
 • Med över 32 000 åskådare bara i Storbritannien på Nötknäpparen som sändes live torsdagen den 13 december 2012, var det den näst bäst inkomstbringande filmen den kvällen. Placerad mellan The Hobbit och Skyfall i besökarantal i Storbritannien.
 • Med över 33 000 åskådare på La Bohème tisdagen den 15 januari 2013 var filmen den näst bäst inkomstbringaren den kvällen, bakom Les Misérables men framför Gangster Squad.
 • Den bäst presterande sändningen hittills är The Royal Ballet Alices i Underlandet som direktsändes på torsdagen den 28 mars med nästan 40 000 åskådare bara i Storbritannien.
 • Den mest framgångsrika operaföreställningen var Nabucco som sändes måndagen den 29 april med Placido Domingo i huvudrollen som visades för nästan 35 000 åskådare i bara Storbritannien.
Royal Opera House LIVE CINEMA presenterar under säsongen 2013/2014 fyra aldrig tidigare visade livesända baletter och tre livesända operor, vilka alla presenteras i samarbete med Bank of America Merrill Lynch:

Torsdag 12 December 2013
Nötknäpparen
Produktion av Peter Wright

Onsdag 18 December 2013
Wagner Parsifal
Ny produktion
Simon O'Neill / René Pape / Gerald Finley / Willard Vit / Angela Denoke
Dirigent : Antonio Pappano / Regissör : Stephen Langridge

Måndag 27 januari, 2014
Giselle
Produktion av Peter Wright

Onsdag 12 februari 2014
Mozart Don Giovanni
Ny produktion
Mariusz Kwiecien / Alex Esposito / Malin Byström / Gens Véronique
Dirigent : Nicola Luisotti / Regissör : Kasper Holten

Onsdag 19 mars, 2014
Törnrosa
Produktion av Monica Mason , Christopher Newton

Måndag 28 april, 2014
En Vintersaga
Ny produktion av Christopher Wheeldon

Tisdag 24 juni, 2014
Puccini Manon Lescaut
Ny produktion
Kristine Opolais / Jonas Kaufmann / Christopher Maltman / Maurizio Muraro
Dirigent : Antonio Pappano / Regissör : Jonathan Kent

Live Cinema AB
Live Cinema AB startades i december 2011 genom ett samarbete mellan Chalmers Innovation och New Century Productions AB. Företaget lanserades på marknaden hösten 2012 och genomförde sin första egen producerade livesändning i november 2012. Sändningen följde en av Sveriges största artister, Timbuktu, när han firade sitt tio års jubileum på Hovet i Stockholm. Konserten visades live i realtid via satellit på ca 50 biografer i Sverige och Norge. Sedan dess har Live Cinema följt upp framgången med en serie av teaterproduktioner från Shakespeares The Globe i London, genom ett samarbete med Arts Alliance Media Ltd. Ett samarbete som nu utvecklats vidare genom lanseringen av Royal Opera House säsongen 2013/14.

Royal Opera House
The Royal Opera House fortsätter att leda vägen inom opera, balett, musik och dans, filmat i både 2D och 3D, och på många plattformar, inklusive digitala nedladdningar, CD, DVD och Blu-ray. Allt distribueras via Opus Arte och det nya samarbetet med Digital Theatre, vilket gör att produktionerna även nås på alla Digital Theatre's plattformar, inklusive appar för iPhone, iPad och Samsung Smart TV samt gör det även tillgängligt för streaming över nätet. Varje år har antalet medverkande biografer ökat stadigt, med fler än 350 platser i dagsläget endast i Storbritannien och ytterligare över 1000 platser över hela världen.

För fullständig information om alla biografvisningar besök www.roh.org.uk/cinemas

Bank of America
Att utveckla lösningar för de sociala och miljömässiga utmaningarna är kärnan för Bank of America Merrill Lynch. På mer än 100 marknader runt om i världen, ingår företaget partnerskap med anställda, kunder och intressenter för att göra finansiella liv bättre. Bank of America Merrill Lynch fokuserar på ansvarsfullt företagande, miljömässig hållbarhet, understödjandet av möjligheter i lokala samhällen genom utbildning och anställbarhet, samt genom att investera i globalt ledarskapsutveckling för att främja kulturell förståelse. Genom att utnyttja våra intellektuella resurser, dela kunskap och koppla samman kapital med behov, skapar vi möjligheter för att åstadkomma positiva förändringar. Läs mer på www.bankofamerica.com/about och följ oss på Twitter på @ BofA_Community. Besök Bank of America newsroom för mer Bank of America nyheter; www.bankofamerica.com


Presskontakt
Johan Törnqvist
Projektledare
Live Cinema AB
Mail: johan.tornqvist@livecinema.se
Telefon: +46 (0) 733 44 17 25

London Presskontor
Laura MacLeod Cotham
Pressekreterare ROH Cinema
Mail: Laura.Cotham@roh.org.uk
Tel: +44 (0) 20 7212 9724
Mob: +44 (0) 7939 584158

Press release

SHAKESPEARE'S GLOBE ON SCREEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN TILL BIOGRAFER I ETT ICKE ENGELSKTALIGT LAND

Göteborg 8 juli 2013

Genom ett samarbete mellan Arts Alliance Media och Live Cinema AB, kommer nu i höst tre succépjäser från Shakespeare's Globe till fler än 70 biografer i Sverige och Norge. Detta blir första gången som föreställningar från The Globe i London visas på biografer i ett icke engelsktaligt land. Säsongen 2013 för Globe On Screen startar den 21 september med Henry V och fortsätter sedan med två av Shakespeares mest välkända komedier Så Tuktas En Argbigga och Olivier-nominerade Trettondagsafton.

Biopubliken i Sverige, och också i Norge tack vare en ny streaming teknologi licensierad av Bonanza Media AS, kommer få chansen att uppleva världens kanske mest kända scen som om de vore där själva - alla tre pjäser har filmats live i Full-HD och med 5.1-ljud och kommer visas med svenska och norska undertexter.

Globe On Screen 2013 kommer ge dem som missade succén Trettondagsafton en andra chans att se föreställningen som kritiker beskrivit som "helt sensationell. ren komisk glädje". Mark Rylance, som vunnit otaliga Olivierpriser såväl som flera Tony-Awards, och Stephen Fry spelar huvudrollerna i pjäsen som är regisserad av Tim Carroll. Trettondagsafton var en av de största teatersuccéerna i London under 2012, varje föreställning spelades inför ett fullsatt The Globe och skapade köer runt hela West Ends kvarter. I ensemblen ingår även stjärnor som Johnny Flynn och Roger Lloyd Pack, där den sistnämnda senast sågs i filmen Harry Potter och den flammande bägaren. Trettondagsafton är skapad för att efterlikna originalet från 1600-talet in i minsta detalj, med en helt manlig ensemble och med musik, kläder, peruker samt scenografi exakt kopierade utifrån hur det såg ut för 400 år sedan på Shakespeares tid.

Henry V, Shakespeares mästerverk om krig och fred, är regisserad av The Globes egna konstnärlige ledare Dominic Dromgoole. Pjäsen berättar en romantisk historia om Henrys fälttåg för att återta de engelska besittningarna i Frankrike. Jamie Parker återvänder till The Globe för att spela titelrollen som Englands mest hjältemodiga kung, som förenar en nation genom sina triumfer och med sin medmänsklighet. Men ambitionerna för denna karismatiska kung utmanas av en mängd levande karaktärer som fångas upp i det verkliga krigets fasor.

Säsongen avslutas med Så Tuktas En Argbigga. Shakespeares absolut mest omtvistade komedi, som introducerar den kanske mest omtalade kvinnliga huvudrollen teatervärlden någonsin skådat. Pjäsen följer ett par som är fullständigt besatta med att förvirra och överlista varandra ända fram till pjäsens tvetydiga och kontroversiella slut. Regissören Toby Frow ger publiken "en utsvävande blandning av verbal skicklighet och slapstick" i denna otroligt spännande föreställning som blev en publiksuccé på The Globe. Huvudrollen spelas av Olivier Award-vinnaren Samantha Spiro, som är ett välkänt ansikte på The Globes scen.

För mer information om Globe On Screen säsong 2013, vänligen besök:
www.livecinema.se - Sverige
www.live2cinema.no - Norge
www.globeonscreen.com.För mer information, kontakta:

Live Cinema AB
Johan Törnqvist
johan.tornqvist@livecinema.se
+46 (0)73 344 17 25

Globe On Screen
Ashleigh Richardson (Offline)
Ashleigh.Richardson@organic-publicity.co.uk
+44 (0) 20 3372 9636

Caroline Jones (Online)
Caroline.Jones@organic-publicity.co.uk
+44 (0) 20 3372 9636 0937

Shakespeare's Globe
Emma Draper
Emma.Dr@shakespearesglobe.com
+44 (0)20 7902 1492

Arts Alliance Media
Kate Pidgeon
kate.pidgeon@artsalliancemedia.com
+44 (0)20 7751 7512
Pressmaterial för nedladdning

Denna press-release (Svenska)

This press release (English)

Pressbilder

Logotyp Live Cinema ABAbout Arts Alliance Media

Arts Alliance Media, based in London with offices in Paris, Amsterdam, Barcelona, Oslo, Milan and Berlin, is the worldwide leader in digital cinema, offering a complete range of services, as well as VPF financing solutions for digital conversion.

These services include installation, maintenance and support for digital cinema systems; world-class software solutions; management and delivery of content to cinemas; and alternative content and live events. AAM has Virtual Print Fee (VPF) agreements in place with all six Hollywood studios and has signed over 3,200 VPF screens in multiple territories, including with many leading exhibitors. AAM's digital cinema software currently touches approximately 15,000 screens worldwide.

The London-based Network Operations Centre supports over 5,500 digital screens around the world, and the company's digital cinema lab has mastered over 2500 titles to date, and shipped hundreds of thousands of DCPs. AAM's strategic partnership with Arqiva allows exhibitors to benefit from satellite delivery of content to cinemas. Arts Alliance Media was founded in 2003 by Thomas Høegh.

About Shakespeare's Globe

 • Globe Exhibition and Tour is open all year round. For more information visit www.shakespearesglobe.com/exhibition
 • Indoor Jacobean Theatre: Shakespeare's Globe is currently fundraising to build an indoor Jacobean theatre, opening in 2013. For further information please visit www.shakespearesglobe.com/indoorjacobeantheatre
 • Globe on Tour: The Globe's productions tour the UK, Europe and America and the Globe is currently developing its touring schedule, as well as screening productions in cinemas. For more information www.shakespearesglobe.com/theatre/on-tour
 • Globe Education presents a programme of workshops, lectures, events and staged readings all year round. For more information this programme of events call Globe Education 020 7902 1438 or visit www.shakespearesglobe.com/education
 • Globe Shop stocks a variety of products, including theatre season specific merchandise. Shakespeare's Globe is a registered charity and all profits from sales go towards supporting our educational mission. Items can be bought at the onsite shop or online at www.shakespearesglobe.com/shop
 • Swan Bar and Restaurant is open all year round. For reservations please call 020 7928 9444. www.loveswan.co.uk
 • Shakespeare's Globe On Screen: Shakespeare's Globe also returns to cinemas this summer, bringing 2012's season of triumphs and sell-out performances to cinemas worldwide from June. Globe On Screen 2013 features 'Henry V', box office sensation 'Twelfth Night' and 'The Taming Of The Shrew', captured 'live' in high definition
  Find out more at www.GlobeOnScreen.com
 • The Shakespeare Globe Trust is a registered charity No.266916. Shakespeare's Globe receives no public subsidy.

About Live Cinema AB

Founded 2011 in Gothenburg Sweden, Live Cinema have in just a couple of years established a large network of cinema venues in Scandinavia. Today the company are working closely with more than 200 exhibitors, all certified to guarantee that each and every one of the venues meets the required standards. Especially regarding technical equipment, but the process also ensures that the service surrounding each event, whether it is the red carpet at the entrance or the serving and mingling during the intermission, will give cinema-goers a unique experience. Simulating an atmosphere as close as "the real thing" as possible.

About Bonanza Media AS

Bonanza Media represent and handles the exclusive rights for Epic Streamer in Scandinavia. A brand new streaming technology that compresses and encodes video files with extreme efficiency, preserving a high quality picture while reducing file sizes by 90% or more. Their service Epic Encoder produces video files that use up to 60% less bandwidth than other current leading encoding technologies. The technology also allows for live events to be streamed live in real time in stunning quality, Full-HD and with 5.1 sound, to cinemas, televisions and any other Internet-connected device (computer, mobile, tablet etc.)
Press release

Timbuktu & Damn! direkt och LIVE från Hovet via satellit till över 60 biografer!

2012-10-09 Göteborg

Den 17 november ställer sig Timbuktu & Damn! på Hovet i Stockholm för att tillsammans med en massa gäster fira sitt 10-årsjubileum.

Konserten direktsänds över satellit till ett 60-tal biografer runt om i Sverige såväl som i Norge. Nu kan ännu flera se och få uppleva konserten live, dessutom skönt i soffan i en biosalong med perfekt ljud och i HD kvalité.

Detta är ett unikt sätt att få komma närmare artisten än du gör på en konsert, du får följa allt som händer på scen och på Hovet. Konserten sänds i HD via satellit och mixas i realtid, allt sker live och alla får samma upplevelse direkt i sin sköna stol i biosalongen.Biobiljetterna släpps onsdagen den 10 oktober på www.livecinema.se.

För mer information

United Stage Artist AB
Anders Larsson, Turnéproducent
larsson@unitedstage.se
+46 70 440 41 13 / +46 8 555 700 00

Jonas Thulin, Affärsutvecklare
jonas.thulin@unitedstage.se
+46 70 564 78 70 / +46 8 555 700 00

Live Cinema AB
Johan Törnqvist, Projektledare
johan.tornqvist@livecinema.se
+46 73 344 17 25
Pressmaterial för nedladdning

Denna press-release

Högupplöst affisch

Logotyp Timbuktu & Damn!

Foto Timbuktu & Damn!

Logotyp Live Cinema ABOm Live Cinema - En ny genre för biografer

Live Cinema startades 2011 som ett inkubatorsbolag hos Chalmers Innovation i Göteborg.

-Vi använder de digitala biograferna som ett fönster för att, i realtid, visa konserter för en ny publik som tidigare haft svårt med tillgängligheten till den här typen av evenemang. Antingen p.g.a. geografiska eller tidsmässiga orsaker, säger Johan Törnqvist projektledare på Live Cinema AB och menar att dessa tidigare hinder numera är ett minne blott för konsertbesökare.

Tack vare digitaliseringen av biografer har ett fönster öppnats och ett nytt bolag startats som ger dig möjligheten att se de riktigt stora konserterna live, i realtid, bekvämt från stolen i din lokala biosalong.Besök oss

Vårt kontor

Stena Center 1C
412 92 Göteborg

Kontakta oss:
+46 (0)733 - 44 17 25
info@livecinema.se

Kontorstider:
Måndag - Fredag
9:00 - 17:00